Вучић са председником аустријског парламента

Вучић је истакао важност развоја односа двеју земаља, нарочито јачање економске сарадње, као и важност подршке Аустрије европским интеграцијама Србије, наводи се у саопштењу Службе за сарадњу с медијима Председништва Србије.

Нагласио је да треба радити на јачању парламентарне сарадње и позвао председника парламента Соботку да ускоро посети Србију.

"За аустријски парламент Балкан је изузетно важан политички простор о коме ми треба да водимо рачуна. Мени је важно да имамо добре контакте, јер Србија има одлучујућу улогу на Балкану", истакао је Соботка.

Тема разговора била је и ситуација у региону и очување мира и стабилности у региону Западног Балкана.

Двојица саговорника су закључили да је улазак Србије у ЕУ веома важан за Аустрију, која ће наставити да пружа подршку европским интеграцијама Србије.

Приступање Србије ЕУ могао би бити допринос миру и стабилности на Балкану, оценио је Соботка након разговора са Вучићем.

Важна подршка Београду на путу ка ЕУ

Соботка је, у саопшењу из свог кабинета, истакао да је због тога важна подршка Београду на путу у ЕУ.

С тим у вези Соботка је подвукао значај Западног Балкана по Аустрију и рекао да се залаже за интензивирање контакта са свим земљама региона.

Аустрија ће се, како је најавио, за време председавања ЕУ у другој половини године посебно заложити како би издејствовала побољшање политичке ситуације на Балкану.

Соботка се Вучићу, који је данас боравио у званичној посети Бечу на позив председника Аустрије Александера ван дер Белена, захвалио и на доприносу у савладавању мигрантске кризе и поновио да је неопходно да ЕУ обезбеђује своје спољне границе.

Састанком са Соботком, Вучић је завршио дводневну посету Аустрији.

Detaljnije