Додик: Односи РС и Србије најбољи до сада

Милорад Додик је истакао да му је важан веома јасан став Србије и председника Александра Вучића да они поштују Устав и територијални интегритет БиХ, и да воле Републику Српску, те нагласио да никада није доживео никакву врсту притиска из званичног Београда.

Он је гостујући на Фејс телевизији рекао да Србија подржава све што се договори у оквиру БиХ на уставан начин.

"То је веома добар оквир што се нас тиче", рекао је Додик, одбацивши све спекулације страних дипломата и представника дела међународне заједнице да је под великим политичким утицајем председника Србије и да би наводно урадио све што Вучић од њега затражи.

Додик каже да није човек који би подлегао било каквом притиску, па ни од Вучића, мада, како је напоменуо, тога није ни било.

Отворени разговори са Вучићем

Председник Српске рекао је да има своју одговорност, као и Вучић и да је веома задовољан сасвим отвореним разговорима које воде, преносе бањалучки медији.

"Сви наши договори били су рационални и разумни. Наравно да у неким питањима и нисмо сагласни, али како време пролази најчешће веома брзо нађемо консензус. Ту није реч о ремећењу нечијих односа или наношењу политичке штете некоме, него најчешће о нашој сарадњи, односима који су у овом тренутку најбољи од када Република Српска постоји и од када постоји Споразум о специјалним и паралелним везама са Србијом", нагласио је Додик.

Ускоро деоница ауто-пута до Бијељине

Када је реч о изградњи ауто-путева, Додик је навео да је примарни ауто-путни правац Бањалука–Бијељина и да ће ускоро у целини бити завршена деоница до Добоја, те истакао да је један од приоритета и пут од Вишеграда до Источног Сарајева.

Одговарајући на питање која ће бити варијанта трасе ауто-пута Београд–Сарајево, који треба да буде грађен средствима из Турске, Додик је рекао да су далеко те турске паре и да нема осећај да је неко спреман дати новац како се то приказује и очекује.

"Било би добро да Турска да добар кредит за градњу путева. Нисам против тога", истакао је Додик и додао да се не може забранити ФБиХ да гради путеве, нити она то може да забрани Републици Српској.

Detaljnije