Заев: Решење новог имена у јуну

Заев је у изјави за бугарску ТВ Нова рекао да ће о могућем решењу новог имена Македоније бити одлучивано на референдуму.

"Референдум би требало да буде додатна гаранција за наше пријатеље из Републике Грчке јер ће то дефинитивно уклонити све сумње, а грађани ће одлучити. Уверен сам да су Македонци спремни за то. Ми смо још у преговорима и надам се да ће решење очувати достојанство грађана Грчке и Републике Македоније", рекао је Заев.

Додаје да "заједно са јужним суседима, Грчком, покушавају да отворе унутрашњу дебату и пронађу решење прихватљиво за обе стране".

"Надам се да ћемо доћи до решења које ће бити прихватљиво за обе стране, јер на крају то решење мора да сачува достојанство и идентитет обе земље. Само на тај начин је могуће изградити пријатељство које мора бити на трајним и одрживим основама. Морамо бити паметни и мудри и што пре пронађемо решење, бићемо у стању да се осветимо таквој перспективи", закључио је Заев.

Заев је то рекао након четвородневног боравка у Атини и Скопљу посредика у преговорима о имену Метјуа Нимица, која је окончана јуче.

Током та четири дана Нимиц је разговарао са највишим државним званичницима и представницима политичких партија из опозиције двеју земаља, а на столу је био пакет предлога за ново име Македоније, утврђен током оследње рунде преговора које је посредник УН имао 17. јануара у Њујорку са шефовима дипломатија Грчке и Македоније.

Detaljnije